sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kiitos Satu!

Sain työkaveriltani pari korillista omenoita, punaista ja valkoista kaneliomenaa. Osan olemme syöneet sellaisenaan, osan kuivasimme kasvikuivurilla naposteltaviksi omenalastuiksi. Keväisin valmistan raparperista kirpakkaa chutneyta, joka sopii hyvin grillatun lihan lisäkkeeksi. Nyt kokeilin vastaavaa omenasta. Omenachutneyn ohje pohjautuu tuohon alkujaan Hesarista poimimaani reseptiin, googlailun seurauksena lisäsin vielä rusinoita. Tai oikeastaan rusinasekoitusta, sillä käytin neidin partioretkeltä jääneitä pieniä rusinarasioita, joissa oli myös aprikoosia mukana. Toisen omenasäilykkeeni, marmeladin kehittelin itse. Neiti rakastaa sitruunaa kaikissa muodoissa, ja nyt sitruuna pääsi maustamaan marmeladiani. Lisäjalostusta marmeladi sai vaniljatangosta ja kuohuviinistä.  Piti oikein kipaista lähikaupasta paahtoleipää, jotta pääsimme maistamaan marmeladia heti tuoreeltaan. Neidin kommentti oli, että marmeladi pitäisi laittaa myyntiin! Hyvää se olikin.


OMENACHUTNEY

1kg omenoita
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 punasipuli
1/2 sitruunanmehu
2 cm inkivääriä
1 1/2 dl rusinoita
2 timjaminoksaa
1 rkl tummaa siirappia
1/2 kg hillosokeria
muutama kierros mustapippuria myllystä

1. Kuori ja lohko omenat. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja kuutioi chili, Kuori ja raasta inkivääri. Riivi timjamista lehdet
2. Laita kaikki aineet hillosokeria lukuunottamatta kattilaan ja keitä hiljaa poreillen vartti välillä sekoittaen
3. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 5 minuuttia
4. Kuumenna pestyt lasipurkit ja kannet uunissa 100-asteessa. Täytä vielä kuumat purkit kuumalla chutneyllä ja sulje kannet. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin. Tarjoile lihan, kanan tai vaikka grillatun halloumin kanssa



OMENA-SITRUUNAMARMELADI

1kg omenia, kuorittuna ja kota poistettuna
2 sitruunaa
vaniljatanko
1 dl kuohuviiniä
1 pkt hillo-marmeladisokeria

1. Raasta omenat, osan voi leikata pieniksi paloiksi. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori. Leikkaa sitruunanhedelmäliha pieniksi paloiksi
2. Laita omenaraaste (ja -palat), sitruunankuoriraaste, sitruunapalat ( ja työlaudalle jäänyt sitruunanmehu), halkaistu vaniljatanko ja kuohuviini kattilaan. Keitä 15 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää hillo-marmeladisokeri ja keitä vielä 5 minuuttia. Poista vaniljatanko
3. Kuumenna pestyt lasipurkit kansineen uunissa 100-asteessa. Täytä vielä kuumat purkit kuumalla marmeladilla ja sulje kannet. jäähdytä ja nosta jääkaappiin. Tarjoile paahtoleivän tai croissantin kanssa, sopii myös täytekakun täytteeksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti