maanantai 16. joulukuuta 2013

Jouluista poroa

Yllätyksenä saapunut porolähetys sai hikikarpaloita otsalle. Liha kaikkiaan on haastava ruoka-aine minulle ja riistasta en ymmärrä mitään. Toisaalta olen kuullut poroa sanottavan helpoksikin, kun ruuanvalmistuksen perusteet ovat kunnossa. Lauantaiset poronjauhelihasta valmistetut pihvit  saivat toimia harjoitteluna. Sisäpaistikin tulkittaneen helpoksi,  ja onneksi tuoreessa Maku-lehdessä oli savustetun poron sisäpaistin ohje. Myös kastike ja porkkanatikut ovat soveltuvin osin samasta lehdestä. Tämäkin ateria toimisi myös jouluna, jos perinteiset jouluruuat haluaa korvata jollain muulla.

SAVUSTETTUA PORON SISÄPAISTIA, KARPALOKASTIKETTA JA TIKKUPORKKANOITA

SAVUSTETTU PORON SISÄPAISTI

800 poron sisäpaistia
suolaa, mustapippuria
*
voita, rypsiöljyä
*
savustuspussi

1. Laita uuni kuumenemaan maksimilämpötilaan
2. Poista paistista kalvot ja mausta pinta suolalla ja mustapippurilla
3. Laita paisti savustuspussiin ja uunivuokaan. Paista maksimilämmöllä 15 minuuttia.  Ota paisti uunista ja laske uunin lämpötila 200-asteeseen
4. Kuivaa paisti ja ruskista pintaan hyvä väri voin ja rypsiöljyn seoksessa paistinpannulla. Laita paistin kylkeen lihalämpömittari ja nosta paisti uuniin. Kypsennä kunnes sisälämpötila on 58- 62 astetta. Anna paistin levätä 10 minuuttia ennen leikkaamista

KARPALOKASTIKE

1 prk demi glace-kastikepohjaa
1/2 dl kuohukermaa
2 dl karpaloita 
(ohjeessa 3 rkl karpaloviiniä)
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
ripaus suolaa
1 rkl ruskeakastikesuurustetta

1. Mittaa kaikki aineet kattilaan lukuun ottamatta suurustetta. Keitä kymmenisen minuuttia, kunnes karpalot alkavat rikkoutua. Lisää suuruste , kiehauta ja tarjoile

MARINOIDUT PORKKANATIKUT

4 isoa porkkanaa
marinadi:
1 appelsiinin mehu
1/2 dl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
 5 neilikkaa
2 oksaa timjamia (oma lisäys)
(2 tähtianista ja 20 valkopippuria, jätin pois)

1. Kuori porkkanat ja leikkaa 10 sentin mittaisiksi ohuiksi tikuiksi
2. Kiehauta porkkanat suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi
3. Sekoita marinadin aineet ja kaada kuumat porkkanat sekaan. Anna marinoitua vähintään pari tuntia tai yön yli kylmässä
4. Tarjoile kylmänä lisäkkeenä tai käytä nopeasti kuumalla paistinpannulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti