sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Farangin possua

On aika ryhdistäytyä ja kaivaa kameran uumenista sinne hautautuneet kuvat. Ensimmäisenä vuorossa on karkkipossu. Farangin herkku, joka työläydestään huolimatta , vaiko juuri sen vuoksi, palkitsee tekijänsä.  Suurin osa tarvikkeista löytyi omasta maustekaapista, varsinkin kun luotin ruokaa aiemmin kokeilleiden vinkkeihin cassian korvaamisesta tavallisella kanelitangolla ja korianterijuuren korvaamisesta hienonnetuilla korianterin siemenillä. Palmusokerin löysin Ruohonjuuresta. Mutta en olisi minä, ellen olisi unohtanut hankkia yhtä oleellista ainetta, riisiviinietikkaa. Maustekastikkeen sijaan jouduin siis säveltämään, ja kehitin tarjolle mukaillun  thaisalaatin. Karkkipossun  ja thaisalaatin lisäksi tarjolla oli proosallisesti thairiisiä. Annos on reilun kuuloinen, mutta meidän lihansyöjäperheemme teki selvää kilosta lihaa. Haudutusliemestä pakastin ylijääneen osan vastaisen varalle.


KARKKIPOSSU

1 kg possun kassleria

Haudutusliemi:
1 l vettä
4 dl vähäsuolaista soijaa
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
½ dl Ketjap Manista (makea soijakastike) 
1 dl sokeria
1 valkosipulinkynsi
5 cm inkivääriä
1 rkl korianterinsiemeniä
2 valkopippuria
2 kanelitankoa
4 tähtianista


Karkkikastike:
2½ dl haudutuslientä
2 kanelitankoa
4 tähtianista
1 dl vettä
400 g palmusokeria

Valmistelut aloitetaan päivää ennen aiottua ruokailua 
Päivä 1:
1. Keitä kaikki haudutusliemen aineet isossa kattilassa. Lisää liha  ja anna sen hautua 3-4 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla
2. Nosta kattilasta jäähtymään. Laita jäähtynyt liha kevyen painon alle jääkaappiin yön yli

3. Siivilöi liemi ja laita jääkaappiin
Päivä 2:1. Ota liha jääkaapista. Kuori haudutusliemen päältä hyytynyt rasva. Mittaa 2 1/2 dl lientä kattilaan, lisää kanelitangot ja tähtianikset. Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä
2. Mittaa  toiseen kattilaan vesi ja palmusokeri. Sulata sokeri miedolla lämmöllä. Kun sokeri on liuennut veteen, kuumenna seosta kunnes sokeri alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta
3. Kaada liemi varovasti sokerin joukkoon. Anna seoksen kiehua hiljaa, kunnes se paksunee. Tähän meni minulta aikaa reilu puoli tuntia
4. Kuumenna öljy omassa kattilassaan
5. Paloittele possu pieniksi kuutioiksi. Friteeraa lihakuutioita, kunnes ne ovat kullanruskeita. 
6. Nosta lihakuutiot kattilasta reikäkauhalla talouspaperin päälle valuttamaan liika rasva pois

7. Nosta lihakuutiot tarjoiluvadille ja kaada karkkikastike päälle


THAISALAATTI

kastike:
pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 dl Ketjap manista
1 dl vähäsuolaista soijaa
4 rkl hunajaa
2 limettiä
*
1 salottisipuli
1 punainen chili
1 sitruunaruoho
2 vartta kevätsipulia
nippu tuoretta minttua
nippu tuoretta korianteria

1.Kuori ja  raasta inkivääri, kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta limettien kuori ja purista mehu. Sekoita kaikki kastikkeen aineet
2. Kuori ja viipaloi sipuli, poista chilistä siemenet ja hienonna se. Poista sitruunaruohosta uloin kerros ja hienonna se. Viipaloi kevätsipuli ja hienonna minttua ja korianteri. Sekoita salaatin aineet ja lisää kastike

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti