torstai 9. elokuuta 2012

Loppukesän lempiruokaa

Perheessämme muut lukuunottamatta teiniä pitävät kaaliruuista. Teini taitaa tässä olla tullut pappaansa, muuten kaikkiruokainen pappakaan ei syö kaalikääryleitä eikä kaalilaatikkoa. Teini on tämän viikon golf-kisoissa, joten muu perhe saa herkutella. Kaalilaatikossa taitaa olla useampi koulukunta; osa tekee laatikkonsa munamaitoon ja toiset lihaliemeen, joku vannoo riisin nimeen,  ja toiset käyttävät ohraa. Minä kuulun jälkimmäisiin. Kaalilaatikko on varsin työläs ruoka, joten teen aina toisen annoksen pakastimeen
Valmiiden laatikoiden kuvaaminen unohtui, kuvassa toisen laatikon "jämät"


KAALILAATIKKO
(kahdeksalle-kymmenelle)

2kg valkokaalia
 lihaliemikuutio
2dl esikeitettyjä (kokonaisia) ohraryynejä
vettä
2 isoa sipulia
800g (naudan)jauhelihaa
rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
kuivattua meiramia
siirappia
*
korppujauhoja
voita

1. Keitä ohraryynit lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä
2. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Laita ison kattilan pohjalle tilkka vettä ja lisää kaalit. Laita kansi päälle. Kääntele kaaleja välillä, jotta ne mehustuvat kauttaaltaan. Talvikaali vaatii kauemmin, ja kesäkaalille riittää puolisen tuntia. Lisää kunnon loraus siirappia ja pari teelusikallista meiramia kaalien sekaan ja sekoita
3. Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha ja sipuli ja mausta valkopippurilla, suolalla  ja paprikajauheella
4. Sekoita kaalit, ohraryynit ja jauhelihaseos. Kaada mukaan myös kaikki keitin-/haudutusliemet. Sekoita hyvin ja maista. Lisää siirappia jos pidät makeasta, tai muita mausteita tarpeen mukaan. Varsinkin pakastettavaan kaalilaatikkoon saa laittaa reilusti mausteita
5. Voitele 2 reilua uunivuokaa. Kaada kaaliseos vuokiin. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Jos pakastat kaalilaatikon, älä lisää korppujauhoja tai voita vielä, vaan vasta kun lämmität sen. Voit myös pakastaa kaalilaatikon raakana ja paistaa sulattamisen jälkeen. Paista laatikot 150 asteessa 1 1/2-2 tuntia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti