keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Fried rice

Itämaisen keittiön pyttipannu, paistettu riisi on hyvin valmistettuna todellista herkkua. Perusraaka-aineena on keitetty riisi, eilinen tai parin päivän takaa. Muita aineita voi vaihdella sen mukaan mitä kaapista löytyy ja tuloksena on aina erilainen makumaailma. Meillä paistettua riisiä tekee useimmiten teini, mukana riisin lisäksi seesamiöljyä ja kananmunaa. Paistetun riisin valmistus on harvoin suunnitelmallista, nyt kuitenkin keitin perjantaina broilerivartaiden lisukkeeksi tietoisesti jasmiiniriisiä reilusti yli tarpeen.  Tällä kertaa myös googlailin josko löytyisi uusia variaatioita ja päädyin kokkienjapottien tämän keväiseen ohjeeseen maustekastikkeen ja koristeiden suhteen, makumaailma on thaimaalainen. Muuten mentiin niillä aineilla, joita kotona oli.

PAISTETTU RIISI

rypsiöljyä
eilistä keitettyä jasmiini- tai basmatiriisiä
1 salottisipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 keltainen paprika
1/2 pienestä kesäkurpitsasta
1 pss katkarapuja
1/2 pss pakasteherneitä
pari kevätsipulinvartta
1/2 limetti
pieni tomaatti

maustekastike:
2 rkl soijakastiketta
2 rkl kalakastiketta (nam pla)
2 rkl limetin mehua
1/2 pienestä chilistä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1. Sekoita maustekastikkeen aineet ja jätä maustumaan
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi paprika ja kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Sulta herneet ja katkaravut. Viipaloi kevätsipulit, lohko limetti ja kuutioi tomaatti pieniksi kuutioiksi
3. Kuumenna öljy wokissa, kuullota sipuleita hetki ja lisää riisit. Sekoittele  viitisen minuuttia rikkoen samalla riisimöykkyjä pienemmiksi. Lisää paprika- ja kesäkurpitsa kuutiot, jatka paistamista toiset viisi minuuttia
4. Tee riisien keskelle pieni kolo ja kaada siihen tilkka öljyä ja riko kananmunat koloon. Sekoittele pari minuuttia kunnes kananmuna on kypsynyt  ja lisää maustekastike. Sekoita hyvin. Lisää katkaravut ja herneet, anna kuumeta.
5. Viimeistele ruoka kevätsipulilla, tomaattikuutioilla ja purista annoksen pinnalle limetin mehua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti