torstai 12. huhtikuuta 2012

Lammasta padassa

Yrittäjä ja pikkuneiti tekivät pääsiäisostosten viimeiset täydennykset mökkipaikkakunnalla. Jo aiemmin kotona katselin Lidlin lehdykässä ollutta lampaanpotkatarjousta. Viimeksi ne menivät minulta ohi kun en ollut mummojen kanssa jonossa aamupäivällä, vaan kokeilin onneani työpäivän jälkeen. Koska aiemmin mökkipaikkakunnalla onnisti ankan kanssa, kokeilin samaa nyt lampaaseen ja ja kas kummaa pakastimeen pääsi neljä pakettia. Kaksi ensimmäistä, neljä potkaa, valmistin toisena pääsiäispäivänä perinteisempään tapaan. Kahteen seuraavaan aion kokeilla itämaisempaa otetta. Lisukkeeksi kokeilin ensimmäistä kertaa ohrattoa, risottoa ohrasta, lopputulos oli mukavan maukas. Teinikin, joka ei erityisesti risotoista välitä, totesi ruuan olevan kivan makuista.  Yrittäjä ja teini tekivät selvää kokonaisista potkista, pikkuneidille ja minulle riitti vähempikin. Jäljelle jääneistä lihoista kokosin salaatin arkipäivälle , cantaloupemelonin, kurkun, chevrejuuston ja erilaisten salaattien kanssa.

HAUDUTETTUA LAMPAAN POTKAA JA SUPPILOVAHVERO-OHRATTOA

potkat:
4 lampaan potkaa
rypsiöljyä
4 valkosipulinkynttä
 1 tl merisuolaa
oksa rosmariinia
pari siivua pekonia
pari salottisipulia
1/2 l lihalientä
pll punaviiniä
pari porkkanaa

1. Siisti potkat ja paista niihin pannulla väri kaikille pinnoille. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hiero valkosipulista, suolasta ja rosmariinista tahna.  Töki potkiin veitsellä pieniä reikiä  ja hiero tahna potkiin
2. Leikkaa pekoniviipaleet pieneksi ja laita paistumaan uunipataan. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa muutamaan lohkoon. Lisää sipulit ja porkkanat pataan. Nosta potkat pataan. Kuumenna lihaliemi ja  kaada se pataan. Lisää lopuksi punaviini. Pidä pataa hellalla kunnes neste kuumenee kiehuvaksi ja nosta sitten uuniin 125 asteeseen vähintään kolmeksi tunniksi
3. Nosta potkat tarjolle. Voit saostaa liemestä kastikkeen, nyt annoin sen vähän jäähtyä, kuorin liiat rasvat pois ja pakastin

ohratto:
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
vettä liottamiseen
2 valkosipulinkynttä
salottisipuli
rypsiöljyä
2 dl rikottuja ohraryynejä
 7dl kasvislientä
suolaa
parmesaania

1. Laita sienet likoamaan samalla kun laitat potkat uuniin. Noin 2 1/2 tunnin kohdalla purista sienet kuiviksi (ota liotusvesi talteen) ja hienonna. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita hetki rypsiöljyssä, lisää sienet ja paista pari minuuttia. Lisää 1 dl sienten liotusvettä, ohra, kasvisliemi ja ripaus suolaa ja sekoita, anna kiehua välillä sekoittaen 30-40 minuuttia. Lisää tarvittaessa kasvislientä matkan varrella
2. Raasta 1 dl parmesaania ja sekoita se valmiiseen ohrattoon, tarkista maku ja tarjoile heti

3 kommenttia:

  1. Minä olen ihastunut tattarelloihin. Valmistetaan periaatteessa minkä tahansa risottoreseptin mukaan, mutta riisi korvataan tattarilla. Ja hyvää tulee. Tosin tattareissa on eroja; esim. GoGreen -brändin tattarit eivät maistu miltään menevät sellaiseksi limaiseksi mössöksi valmistettaessa.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tattaria en olekaan käyttänyt kuin blineissä ( pitänee lisätä blinit iPadini oikeinkirjoitusapuun, sillä äsken blinit korjautuivat bileiksi, mutta eikös ne ole bileet kun blinejä syödään?) , kiitos vinkistä, pitää kokeilla.

    VastaaPoista