maanantai 12. joulukuuta 2011

Tummaa ja valkoista suklaata

Kun on totuttanut perheen jälkiruokaan sunnuntailounaalla, hyvätkään tekosyyt eivät kelpaa jälkiruuan väliinjättämiseksi. Jälkiruoka ei kuitenkaan käynyt mielessäkään viikonlopun aterioita suunnitellessa, eikä aterian valmistusta aloittaessa pakastimessa ollut edes jäätelöä. Onneksi tuoreessa Koti ja keittiö-lehdessä oli useita mukavan kuuloisia suklaaohjeita, ja niistä mousse myös nopea valmistaa. Muitakin reseptejä päätyy kokeiluun. Ainakin osa jälkiruuan kaloreista (mutta vain pienen pieni osa) tuli kulutettua etukäteen, kun reippailin yrittäjän kanssa kaupalla ainesten ostoon. Ohjeen mukaan annoksia tulee 6-8.  Minä tein kuusi reilua annosta, mutta 8 tai 10 olisi sopivampi määrä, sillä mousset olivat varsin makeita. Teinin makuaisti on mukavasti kehittynyt, sillä hän sanoi ensimmäisen lusikallisen jälkeen, että raastettu appelsiinin kuori olisi sopinut mausteeksi päälle.

KAHDEN KERROKSEN SUKLAAMOUSSE
tumma mousse:
130g tummaa suklaata 
(ohjeessa 100g, mutta käytin koko 130g levyn)
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
vaalea mousse:
1 liivatelehti
2 rkl limen mehua  
(ohjeessa sitruslikööri/ sitruunamehu)
130g valkoista suklaata  
(ohjeessa 100g, mutta käytin koko 130g levyn)
2 1/2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria

1. Valmista tumma mousse. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa
2. Vatkaa molempien moussejan kermat pehmeäksi vaahdoksi ja lisää tomusokerit. Puolita seos ja käytä 1 osa tummaan mousseen ja 1 osa vaaleaan mousseen
3. Sekoita kananmunan keltuaiset sulaan suklaaseen yksi kerrallaan. Lisää desi kermavaahtoa ja sekoita hyvin. Lisää  loppu tummaan mousseen tuleva kermavaahto sekoittaen hyvin
4. Annostele tumma mousse annosmaljoihin ja nosta jääkaappiin odottamaa
5. Valmista vaalea mousse.  Laita liivatelehti kylmään veteen likoaamaan viideksi minuutiksi
6. Paloittele vaalea suklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa. Purista 2 rkl limen mehua kattilaan ja kuumenna. Purista liivatelehti kuivaksi ja lisää kuumaan limen mehuun, sekoita seos sulan suklaan joukkoon
7. Ota desi kermavaahtoa ja sekoita suklaaseokseen. Lisää loppu kermavahto hyvin sekoittaen
8. Annostele vaalea mousse annosmaljoihin tumman moussen päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti